Zelf beleggen | 5 tips voor een goede start

Zelf beleggen is leuk en uitdagend. U bepaalt zelf hoe u belegt, met hoeveel geld en u zet uw eigen koers uit. Een ander voordeel van zelf beleggen is dat u kunt starten met weinig vermogen en vaak tegen lage kosten. U hoeft niet eens heel veel kennis te hebben om zelfverzekerd een stap op de beurs te zetten. Een goede start vraagt wel de juiste voorbereiding. Wij helpen u daarom graag op weg met deze 5 tips. 

Hoe kiest u de beste broker of beleggingsrekening? 

Welk platform voor u het beste is, hangt af van het type producten dat u wilt hebben, het handelsprofiel en uw wensen. De beste broker of beleggingsrekening selecteert u op kosten en de geschiktheid van het platform voor u als belegger. Volg deze 5 tips en beleggingsmatch helpt u de beste broker of beleggingsrekening te vinden.

Tip 1: Kies beleggingsproducten die bij u passen 

Op beleggingsmatch maken we bij zelf beleggen onderscheid tussen verschillende profielen, de zogenoemde handelsprofielen. Om het gemakkelijk te maken hebben we een aantal gemiddelde profielen voor u opgesteld. Wat voor profiel past het beste bij u? Uiteraard is het ook mogelijk om zelf uw profiel samen te stellen op basis van beleggingsproducten en aantal transacties.


Fondsenbelegger

 

Aandelenbelegger


Optiebelegger

 

Ik handel weinig en zoek een oplossing om vermogen op te bouwen zonder daar veel tijd aan kwijt te zijn.

 


Beleggingsfondsen, mixfondsen, indexfondsen (ETF’s/Trackers)

 


Ik wil graag zelf (leren) beleggen en rechtstreeks de bedrijven kopen die ik interessant vind. 

 


Nederlandse, Europese en/ of
wereldwijde aandelen.


Ik weet de weg op de beurs en handel veel en vaak en speel actief in op koersbewegingen.

 Opties, futures, sprinters en turbo’s e.d.


Tip 2: Let op de verschillende risico’s van zelf beleggen

Let op de risico’s bij zelf beleggen. Deze zijn afhankelijk van hoe u wilt beleggen. Kies daarom een profiel dat past bij u als belegger. 


Fondsenbelegger

 

Aandelenbelegger


Optiebelegger

 

Spreiding van risico’s door specifieke fondsen of trackers


Specifiek risico per aandeel. U zorgt zelf voor spreiding over aandelen en beurzen

 


Hoog risico, geschikt voor de ervaren beleggers


Tip 3: Bepaal hoe vaak u handelt met de beleggingsproducten

Hoe vaker u handelt, des te hoger vallen meestal de kosten uit. Denk daarom van tevoren na over hoeveel transacties u per kwartaal wilt gaan doen, want dat bepaalt de totale kosten die u kunt verwachten. U kunt zelf een transactieprofiel maken, of een van de geselecteerde profielen kiezen om een goede indicatie te krijgen van de kosten bij alle beschikbare aanbieders. Op basis van het geselecteerde profiel berekenen wij de kosten voor u.

Tip 4:  Zet de puntjes op de i - geef uw wensen aan

U hebt gekozen in welke producten u wilt handelen en hoe vaak, nu bepaalt u wat u nog meer belangrijk vindt. Bent u bijvoorbeeld een beginnende belegger, dan kan het helpen als een handelsplatform een beleggersacademy heeft. Wilt u meer actief handelen, dan is het handig om een partij te vinden die extra diensten biedt, zoals realtime koersinformatie, of handige beleggingstools. Geef uw wensen aan en vergelijk vervolgens via welke beleggingsrekeningen u het beste kunt beleggen. 

Tip 5: Vergelijk niet alleen op kosten 

Op basis van de voorgaande 4 tips hebt u de beste broker(s) of beleggingsrekening(en) gevonden om uw geld bij te beleggen. U kunt nu eenvoudig uw top 3 vergelijken, maar dit ook uitbreiden naar alle overige aanbieders. 
Kosten spelen een grote rol voor uw eindresultaat, lage kosten zijn daarom belangrijk. Maar vergelijk wel op meer dan alleen de kosten. De goedkoopste optie is namelijk niet voor iedereen de beste.  U vindt al uw wensen en details terug per aanbieder en kunt zo het platform vinden met voor u de juiste tools en informatievoorziening. Door te kiezen voor een platform dat past bij u als belegger is de kans groter dat u het gewenste eindresultaat behaalt, namelijk meer vermogen opbouwen. 

Klaar om te beginnen?

Vraag vrijblijvend en zonder kosten een informatiepakket aan bij de aanbieder van uw keuze en u kunt aan de slag. Twijfelt u nog? Vraag dan een informatiepakket aan bij meerdere aanbieders om ze nader te vergelijken. Vergelijk hier direct alle brokers en beleggingsrekeningen.