Waarom aanvragen?

De eerlijkste vergelijking
Hulp bij vragen
De beste inzichten

Over SEM


SEM is opgericht in 2008 door SEM van Berkel. Zijn jarenlange ervaring als market maker en trader op de Amsterdamse Optiebeurs vormen de basis voor SEM (Secured Effecten Management). De beleggingsfilosofie van SEM is Rendement & Zekerheid; een meerjarige beleggingshorizon, die zoekt naar duurzaam rendement met een beperking van de risico’s.

De belangrijkste doelstelling van SEM vermogensbeheer is om de waarde van de portefeuille te behouden en grote schommelingen tegen te gaan. De beleggingsportefeuille bestaat uit een selectie van Europese of Amerikaanse aandelen. Om risico’s in de portefeuille te beperken maakt SEM vermogensbeheer gebruik van optieconstructies.

SEM biedt meerdere vermogensbeheer diensten aan vanaf €20.000,-. Op basis van het risicoprofiel en de wensen van de klant worden de portefeuilles belegd in Nederlandse of Amerikaanse aandelen. Maatwerk vermogensbeheer is mogelijk vanaf €50.000,-.

Onder het label semmie.nl richt Sem zich op jonge professionals, jonge ouders en grootouders. Een rekening openen kan online en de dienst is beschikbaar vanaf €50,- per maand. Uw portefeuille wordt belegd in indextrackers. semmie rekent een all-in fee van 1.5% per jaar (incl btw). Hier komen nog de kosten van de producten van gem. 0.28% per jaar bij.

 


Naam dienstverlening
Vermogensbeheer
Naam aanbieder
SEM
Onderdeel van
SEM.nl BV
Adres
Generaal Vetterstraat 75c
1059BT Amsterdam
Vestigingen
Amsterdam
Jaar actief
2008
Minimum inlegbedrag
€ 25.000,-
Prijzen/onderscheidingen
-
Namen directie
Sem van Berkel Sr. & Sem van Berkel Jr.
Toelichting
6 tot 11
51- 100 miljoen
501- 5.000

Onze beoordeling


Wij beoordelen partijen op 25 onderdelen en 72 punten op het gebied van organisatie, kosten, beleggingsbeleid en risicobeleid. Per onderdeel kunnen punten worden gescoord. Met onze beoordeling heeft u de beschikking over een kwaliteitskeurmerk die u de verschillen tussen vermogensbeheerders eenvoudig inzichtelijk maakt. Onze methode is extern gevalideerd door AF advisors. Hierdoor is onze methode extern gevalideerd en waarborgen we onze onafhankelijkheid.

Het aantal sterren (maximaal 5) geeft aan hoe goed de beoordeling is voor de verschillende categorieën. Per categorie vindt u een specificatie welke onderdelen we precies beoordelen.

Beoordeling
Organisatie
Kosten
Beleggingsbeleid
Risicobeleid
Lees hier meer over de methode voor het beoordelen van vermogensbeheerders & beleggingsadviseurs.

Vergunningen


Wij nemen alleen vermogensbeheerders op met de juiste vergunningen. Hieronder vindt u de verschillende vergunningen terug die de vermogensbeheerder heeft. Daarnaast zijn in deze tabel ook de inschrijvingen bij het klachteninstituut KIFID en de DSI certificering opgenomen.

Toelichting
Ja
14001994
Ja
Alles weten over SEM?
Vraag de complete rapportage aan met alle informatie
 • Alle informatie over vergunningen
 • Mogelijkheden dienstverlening 
 • Informatie gecheckt & beoordeeld
rapportage
Gratis rapportage

Beschrijving beleggingsbeleid


Het beleggingsbeleid van SEM kenmerkt zich door gebruik te maken van optieconstructies rondom de aandelenposities. Deze constructies kunnen zowel een defensief als een meer offensief karakter hebben. SEM stemt van tevoren, in een oriëntatiegesprek met u af, welke risico's u kunt en wilt lopen.

SEM stelt een aandelenportefeuille samen, gebaseerd op de best presterende fondsen volgens hun analyses. Afhankelijk van uw risicoprofiel belegt u in aandelen uit de AEX, AMX ,AScX NYSE, Nasdaq, AMEX en/of S&P. Dit in de meeste gevallen in combinatie met opties. Naast de beschermende en rendementsverhogende functie van opties kunnen ook optieconstructies voor speculatievere doeleinden worden opgenomen. Met opties kunt u de portefeuille beschermen tegen onverwachte koersdalingen en speelt tevens in op de actuele marktbewegingen. Afhankelijk van uw gewenste risico- en vermogensontwikkeling beheert, beschermt en optimaliseert SEM uw vermogen doorlopend met een actief beleggingsbeleid.

Onderscheidende eigenschappen


De onderscheidende eigenschappen die SEM noemt over het beleggingsbeleid

veilig en betrouwbaar
transparant en eerlijk
ervaren en deskundig


Kenmerken beleggingsbeleid


Sluit het beleggingsbeleid aan bij uw wensen? Hier vindt u de belangrijkste kenmerken van het beleggingsbeleid.

Toelichting
Geen
Actief
Meer weten over het beleggingsbeleid?
In onze rapportage ontvangt u alle informatie over het beleggingsbeleid van SEM
 • Alle kenmerken op een rij
 • Weten waar u voor kiest
 • Informatie gecheckt & beoordeeld
rapportage
Gratis rapportage

Kosten per jaar


In onderstaande tabel tonen we de verwachte jaarlijkse kosten inclusief BTW per jaar voor uw situatie. De kosten zijn berekend op basis van de gegevens van de aanbieder, uw inlegbedrag en uw gekozen profiel. De fondskosten en transactiekosten zijn een gemiddelde van de betreffende portefeuille over 2015. In de toelichting vindt u algemene informatie over de kosten.

%Toelichting
Fondskosten
-
Geen
Transactiekosten
-
Per aandelentransactie Euronext 0.1% VS $8,0 +0,25%. Voor optietransacties €1.95 per contract.
Service fee
-
Servicefee via staffel binck gemiddeld 0.1%.
Periodieke kosten
-
65 euro administratiekosten per jaar exclusief BTW
Beheerfee
-
Vanaf 1%. Afhankelijk van inlegbedrag een oplopende korting. Bij inleg groter dan 500.000 euro 0,5%. Exclusief BTW.
Performance fee
-
10% per jaar exclusief BTW zonder high watermark. Performance fee wordt berekend over de netto toename per kwartaal.
Totale kosten
-
Inzage in de transactiekosten ontbreekt. Hierdoor kan geen goede kostencalculatie worden gemaakt. Zie de detailpagina voor een algemeen overzicht van de kosten van SEM.
Op basis van de gegevens van de vermogensbeheerder berekenen wij de verwachte kosten per jaar aan de hand van de Vergelijkende Kosten Maatstaf (VKM). Een volledige uitleg van deze methode leest in ons artikel kosten bij beleggen. Naast de jaarlijkse kosten kan het zijn dat u ook (eenmalige) overige kosten betaalt. Deze staan vermeld bij het onderdeel "overige kosten".

Overige kosten SEM


De belangrijkste overige kosten die van toepassing kunnen zijn bij de dienstverlening.

Toelichting
Financial transaction tax, Stamp duty
Nee
Nee
Gratis
SEM en BinckBank vergoeden de overboekingskosten voor de aan Euronext genoteerde aandelen opties en/of obligaties. Hierbij geldt een maximum van €25 - per fondsregel en €500,- per portefeuille.
Inzicht in alle kosten van SEM?
Vraag een volledig overzicht aan met alle kosten
 • Overzicht van alle kosten
 • Uw persoonlijke kostenberekening
 • Inzicht in kosten bij overstappen naar of van SEM
rapportage
Gratis rapportage

Rendementen SEM


Veel aanbieders hebben modelportefeuilles die bestaan uit verschillende beleggingsproducten. Welke beleggingsproducten gekozen worden is afhankelijk van het risicoprofiel en de strategie van de aanbieder. In onderstaand overzicht vindt u de rendementen die horen bij elk risicoprofiel. Rendementen uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. Toch maken wij ze graag voor u inzichtelijk.

*Onderstaande tabel toont het netto rendement per jaar en per profiel. Dit is het behaalde rendement na aftrek van alle kosten op basis van uw uitgangspunten. Wanneer u rendementen tussen partijen vergelijkt houdt dan ook rekening met het risico, zie hiervoor het tabblad risico.

De getoonde rendementen zijn het NETTO rendement per jaar en per profiel. Dit is het behaalde rendement na aftrek van alle kosten. Wanneer u rendementen tussen partijen vergelijkt houdt dan ook rekening met het risico.

De rendementen van SEM dienen ter indicatie en zijn volgens hen een gemiddelde gebaseerd op een representatief aantal portefeuilles in het betreffende profiel.

Profiel SEM conversie SEM mandje UncleSEM SEM Maatpak
2016
6,5%
-1,6%
-
-1,7%
2015
3,6%
7%
2,3%
5,9%
2014
6,8%
1,5%
6,8%
3,1%
2013
0,5%
6,5%
1,0%
11,4%
Inzicht in alle rendementen van SEM?
Vraag het overzicht aan met alle historische jaarrendementen
 • Alle netto rendementen op een rij
 • Overzicht van 3, 5, 7 en 10 jaar
 • Toelichting bij rendementen
rapportage
Gratis rapportage

Risicoprofielen SEM


Elke aanbieder mag zelf zijn risicoprofielen bepalen. Meestal hebben ze 5 profielen die oplopen van een laag risico naar een hoog risico. Het risico wordt bepaald door de beleggingsproducten waarin belegd wordt en de verdeling over aandelen, obligaties, alternatieve beleggingen en liquiditeiten. De verdeling kan per aanbieder verschillen. Onderstaande tabel geeft de profielen weer van de gekozen aanbieder.

Beleggingsprofiel I II III IV V
Verdeling
(minimum-maximum)
Aandelen
-
-
-
-
-
Obligaties
-
-
-
-
-
Alternatieve beleggingen
-
-
-
-
-
Liquiditeiten
-
-
-
-
-
Volledig risicoprofiel SEM?
Vraag de rapportage aan met het complete risicobeleid
 • Inzicht in het risicoprofiel
 • Uitleg over het gevoerde risicobeleid
 • Inzicht in verwacht risico & rendement
rapportage
Gratis rapportage