Vergelijken beleggingen levert 28 procent op

Uit een vergelijking van netto rendementen in 2012 van 15 vermogensbeheerders en banken blijkt het verschil in rendement ruim 28%. Bij een belegd vermogen van 100.000 euro betekent dit 28.000 euro meer of minder op de beleggingsrekening. Dit blijkt uit onderzoek van vergelijkingssite beleggingsmatch.nl. 

UPDATE! 
Wilt u de actuele rendementen
vergelijken van vermogensbeheerders? 


Vergelijken loont


De verschillen in rendementen van vermogensbeheerders in 2012 zijn groot. In een offensief risicoprofiel is het verschil tussen het hoogste rendement en het laagste rendement ruim 28%. In een neutraal profiel bedroeg het gemiddelde rendement 9.5%. Alex Vermogensbeheer behaalde het hoogste rendement met 15,4%. Rabobank beheerd beleggen het laagste met 5,9%. Het verschil in rendementen is deels te verklaren door de onderliggende portefeuilles en het beleggingsbeleid. Zo belegt Alex in een neutraal profiel uitsluitend in aandelen. Terwijl bij Rabobank de portefeuille uit 45% aandelen, 40% obligaties en 15% liquiditeiten bestaat. “De behaalde resultaten geven een indicatie van het succes van het beleggingsbeleid. Het onderzoek bevestigt dat het loont om kritisch te kijken naar de prestaties van beheerders.”, aldus Bart Spronk managing partner van beleggingsmatch.

Onderzoek


Beleggingsmatch onderzocht de rendementen van 15 grote vermogensbeheerders waaronder ABN Amro, ING, Rabobank en Alex. Er is gekeken naar gerealiseerde netto rendementen over 2012 en over een periode van 3 en 5 jaar voor een defensief, gemiddeld en offensief profiel. Bij vermogensbeheerders die alleen een bruto rendement rapporteren zijn de kosten in mindering gebracht op het rendement. “Informatie over rendementen is vaak lastig te vinden en te vergelijken. Wij zijn beleggingsmatch gestart om consumenten inzicht te geven in alle aspecten van een beleggingsdienstverlening, waaronder rendementen. Zo kunnen beleggers een goede keuze maken”, aldus Spronk.


Complete vergelijking


Om een compleet beeld te vormen, moet een vermogensbeheerder beoordeeld worden op rendement, totale kosten, risico’s en beleggingsbeleid. Dit zijn factoren die bepalen of een belegger zijn doel behaalt.


Over beleggingsmatch


Beleggingsmatch.nl is een onafhankelijke vergelijkingssite en geeft inzicht in alle aspecten van de beleggingsdienstverleningen van banken, vermogensbeheerders en brokers. Op basis van het inlegbedrag berekent beleggingsmatch de totale kosten en het netto rendement uit. Daarnaast vergelijkt de site het beleggingsbeleid, risico’s, service en andere kenmerken.


klik hier
voor een overzicht van de resultaten van de 15 vermogensbeheerders.

Lees hier enkele artikelen die de media schreef over ons onderzoek: 

Goed vergelijken kon belegger 28% opleveren
Per jaar kan het verschil in rendement tussen verschillende vermogensbeheerders oplopen tot 28% van het belegde vermogen, zo blijkt uit onderzoek van Beleggingsmatch.nl. De vergelijkingssite onderzocht…  Grote verschillen vermogensbeheer

Maar liefst 28%. Dat kon het verschil in rendement zijn als je in 2012 niet bij de ene, maar bij de andere vermogensbeheerder een portefeuille had laten beleggen in een ‘offensief’ profiel. Vergelijkingssite Beleggingsmatch.nl...