Sparen of beleggen? Beter is allebei!

Vermogen opbouwen wordt steeds belangrijker, maar doet men dit door te sparen òf beleggen? De keuze is snel gemaakt als u kijkt naar het verleden. Beleggen levert veel meer op dan een maandelijkse inleg op uw spaarrekening. De voordelen van beleggen kunt u echter alleen benutten als u bereid bent om risico’s te accepteren. Een betere optie is daarom om te sparen én te beleggen. Sparen voor uitgaven op korte termijn en beleggen voor later. Zo combineert u zekerheid met uitzicht op een hoger rendement. 

Aandelen

Obligaties

Sparen

Inflatie

Nederland

7,9 %

4,5 %

3,6 %

3,0 %

Wereldwijd

8,0 %

4,8 %

3,9 %

3,0 %

* bron: iexprofs  Rendementen van sparen en beleggen van 1900-2012


Sparen riskanter dan beleggen 

Sparen lijkt de veilige variant, u behoudt uw inlegbedrag, ontvangt rente en bent beschermd door het depositogarantiestelsel. Toch is die veiligheid relatief. Als het gaat om sparen voor later (bijvoorbeeld je pensioen), is het grootste risico niet dat uw vermogen in euro’s afneemt, maar dat u straks niet voldoende bij elkaar hebt gespaard voor uw levensonderhoud. Door alleen te sparen is de kans dat u uw doel behaalt vrijwel nihil, zeker als u het onderstaande rekenvoorbeeld bekijkt. Boven de €21.139,- (of €42.278,- voor fiscale partners) betaalt u 1,2% vermogensrendementsheffing. Daarnaast hebt u te maken met geldontwaarding, ook wel bekend als inflatie. Deze was over de afgelopen 20 jaar gemiddeld 2,2% (bron CBS). De gemiddelde spaarrente was over diezelfde periode slechts 2,8% (bron CBS), waardoor het spaarrendement negatief was over de afgelopen 20 jaar:

Spaarrente 2,8% - vermogensrendementsheffing 1,2% - inflatie 2,2% = rendement -0,6%

Wilt u vermogen opbouwen of behouden dan is beleggen de meest voor de hand liggende optie om meer rendement te behalen.

Doelen halen met sparen of beleggen

Het alternatief is beleggen, dat levert u een hoger verwacht rendement op. De noodzaak om zelf vermogen op te bouwen en zo uw doelen te behalen wordt steeds belangrijker, denk hierbij aan uw pensioen of oude dag. Hiervoor is beleggen een goede optie. Beleggen gaat wel gepaard met meer risico en schommelingen van uw vermogen. U kunt deze risico’s beperken door bijvoorbeeld een goede spreiding in uw portefeuille aan te brengen en uw vermogen voor lange termijn (>15 jaar) opzij te zetten. Weet u nog niet of u wilt sparen of beleggen? In onderstaande grafiek ziet u het verschil tussen sparen en beleggen in rendement per jaar bij een looptijd van 20 en 30 jaar.

Inleg p/maand

na 20 jaar *

na 30 jaar*

historisch rendement  

Sparen

€100,-

€36.744,-

€68.770,-

3,9 %

Beleggen (aandelen wereldwijd)

€100,-

€59.307,-

€146.815,-

8 %

*Bron: beleggingsmatch.nl


Bezint eer u begint

Formuleer wel eerst helder voor uzelf uw doelstelling. Waar wilt u vermogen voor opbouwen? Welke risico’s accepteert u? Wat is het rendement dat u nodig hebt om uw doel te behalen? Hoe lang denkt u het geld te kunnen missen? Maak een plan voor uw vermogen en leest u van tevoren goed in hoe sparen of beleggen u daarbij kan helpen. Bedenk ook goed wat de voordelen en nadelen zijn van beleggen. Zo voorkomt u ongewenste verrassingen. 

Voordelen van beleggen

Nadelen van beleggen

Kans op hoger rendement

Hoger risico

Door spreiding en langere looptijd is het risico te verkleinen

Schommelingen van het vermogen

Goede optie voor dichten van pensioengaten

Inleg en rendement niet gegarandeerd


Beleg nu voor later!

Voor het behalen van uw doelen is beleggen een onmisbaar onderdeel. Sparen doet u voor uitgaven op de korte termijn, maar dankzij het hogere rendement gebruikt u beleggen om vermogen op te bouwen voor later. Wilt u beginnen met beleggen? Bekijk dan ons artikel: beginnen met beleggen in 5 stappen.