Onderzoek brokers in samenwerking met VEB: “Weinig beleggen wordt steeds duurder”

In de afgelopen 15 jaar zijn de transactiekosten van beleggen gestaag gedaald. Uit onderzoek dat de VEB deed in samenwerking met beleggingsmatch.nl, blijkt er een kentering plaats te vinden. Het motto lijkt nu: meer beleggen wordt voordeliger, maar wie weinig handelt is duurder uit.

 

Onlangs voerde BinckBank tariefswijzigingen door en brengt meer in rekening voor de basisdienstverlening, maar minder voor transacties. Rabobank volgt deze trend, per 1 oktober 2018 wordt ook daar weinig handelen duurder.


Het onderzoek

In het onderzoek wordt een passieve, gemiddelde en actieve aandelenbelegger onderzocht, steeds met een belegd vermogen van € 50.000, € 100.000 en € 250.000. Hieruit bleek dat DeGiro, Lynx en TradersOnly de goedkoopste brokers zijn voor veel aandelenbeleggers. ABN Amro is de duurste partij en die kan zomaar vijf keer zo duur zijn als de goedkopere brokers.


Het hele onderzoek leest u hier.


Let op kosten!

Het is goed om op de kosten te letten. Want dat is een van de weinig factoren waarmee u wel direct invloed hebt op uw rendement. En ook al liggen de kosten lager dan een jaar of 15 geleden, nog altijd loont het om goed onderzoek te doen naar de kosten voor beleggen. Want de prijsverschillen tussen de diverse brokers zijn groot. En iedere broker heeft ook zijn eigen speciale kosten, die behoorlijk kunnen optellen. 


Brokers vergelijken doet u eenvoudig via beleggingsmatch.nl. Hier vindt u een compleet overzicht van alle brokers in Nederland.