Nu instappen als beurzen pieken?

De rente is laag en de beurzen stijgen al tijden. Veel Nederlanders beleggen of denken erover na. Sinds de spaarrente onder de 1% kwam, is het aantal beleggende huishoudens sterk toegenomen (+14% in 2017). Maar is het wel verstandig om nu nog te beginnen met beleggen? Is het niet beter om af te wachten, want misschien hebben de beurzen hun piek bereikt? 

 

Uitdagingen in alle vermogenscategorieën

Op het moment zien veel investeringsopties er uitdagend uit, niet alleen beleggen. Sparen kost geld door de lage spaarrente, inflatie en de vermogensrendementsheffing. Andere opties kennen ook uitdagingen: 

  • Vastgoed wordt steeds duurder, in de grote steden liggen prijzen ver boven het peil van voor de kredietcrisis. In drie jaar tijd stegen de prijzen van bestaande koopwoningen meer dan 20%
  • Robeco verwacht de komende vijf jaar op staatsobligaties van wereldwijd ontwikkelde markten een negatief rendement van 0,25% op jaarbasis. 
  • Aandelenbeurzen zijn flink gestegen, de beurzen in de VS zetten nieuwe records neer, we zitten in de langste bullmarkt ooit. Een belegger die in 2013 begon met beleggen in de AEX, heeft in vijf jaar tijd een rendement van ruim 42% behaald. 

 

Bron: AEX.nl, 5 jaar


Starten, of niet? Drie mogelijkheden

Het is momenteel niet eenvoudig om aantrekkelijke rendementen te vinden. Dit geldt voor alle vermogenscategorieën. Dus wat zijn uw opties? Hier vindt u de voor- en nadelen van drie mogelijke strategieën om in te stappen (of niet). 


1. Afwachten tot de volgende crash

U houdt uw geld op een spaarrekening totdat u voldoende zekerheid heeft dat het risico op een crash verdwenen is. Maar de vraag is wanneer het wel veilig is om in te stappen. Is dat over 1, 3 of 5 jaar? Gedurende die periode rendeert uw geld niet en altijd blijft u zitten met de vraag wanneer het wel het juiste moment is. Beleggers blijken in het timen van de markt niet goed te zijn.


Mocht u voor deze optie kiezen, houd dan rekening met het depositogarantiestelsel dat uw spaargeld beschermt tot € 100.000,- per rekeninghouder per bank. In tijden van crisis zijn banken niet altijd de veilige haven, zoals wel vaak gedacht wordt. 


2. Direct instappen met beschikbaar bedrag

Timing is lastig en u heeft wel betere dingen te doen. Dan maar direct instappen? 

Met een lange beleggingshorizon (>10 jaar) is dit een prima strategie. Op de lange termijn levert beleggen meer op dan sparen, zelfs als u een valse start hebt gemaakt. Beleggers die in 2007 - net voor de financiële crisis - begonnen met beleggen, hebben nu over 10 jaar ook een positief resultaat. Dat blijkt uit ons onderzoek eerder dit jaar. Tijd is dus belangrijker dan timing, al kost een valse start wel rendement.  


3. Gespreid beleggen 

Een meer rationele oplossing is een middenweg tussen optie 1 en 2. Dat kan via gespreid beleggen. U belegt niet in 1x uw totale vermogen, maar kiest een strategie om uw beleggingsportefeuille geleidelijk op te bouwen, bij voorkeur gespreid over meerdere jaren. Door de instap te spreiden koopt u tegen verschillende koersen, waardoor een gemiddelde aankoopkoers ontstaat. Daardoor verdwijnt het risico van een slechte timing. Met periodiek beleggen voorkomt u een valse start (optie 2) en hoeft u niet bezig te zijn of het nu wel of niet het juiste moment is (optie 1). 


Nu starten! 

Starten met beleggen is altijd een goede optie:

  • als u meer wilt dan het (negatieve) rendement op een spaarrekening, 
  • een lange horizon hebt, 
  • en om kunt gaan met de risico’s. 

Belangrijke stelregel is dat u echt een lange termijn nodig hebt om tot het gewenste resultaat te komen. Idealiter is dat 10 tot 15 jaar. Daarnaast moet u er rekening mee houden dat het wel even kan tegenzitten, zoals in 2008. Eigenlijk maakt iedereen in zijn leven wel een correctie op de beurzen mee. Belangrijk is een beleggingsplan te hebben en daaraan vast te houden. In paniek verkopen op het diepste punt is een veel gemaakte fout. Maar het is het slechte wat u kunt doen. Risico’s bij beleggen horen erbij. Belangrijk is dat u gepaste risico’s neemt. 


Wilt u het risico van een slechte timing voorkomen? Dan is periodiek beleggen een hele goede optie. Houd wat cash achter de hand en zorg dat u uw portefeuille in de komende jaren opbouwt. Zo voorkomt u een valse start. 


Hulp nodig? 

Beginnen met beleggen lijkt een grote stap, maar in de praktijk valt dit reuze mee. Op beleggingsmatch vergelijkt u welke partij(en) geschikt zijn voor u. Wij helpen u hier graag bij. Twijfelt u wat u moet doen? Dan helpen we u kundig op weg. Bekijk hier onze checklist, vraag Advies op maat aan, of mail uw vraag naar info@beleggingsmatch.nl.


Meer lezen?