Indexbeleggen - eenvoudig en voordelig

Superbelegger Warren Buffett adviseert iedereen om te “indexbeleggen”. Als u het doet bent u er zeker van dat u de overgrote meerderheid van beleggingsprofessionals verslaat, beweert hij. 


Wat is indexbeleggen eigenlijk en hoe kunt u het doen?Wat is indexbeleggen?

Met indexbeleggen (indextracker / ETF of indexfonds) streeft u ernaar hetzelfde rendement en risico als een bepaalde beursindex te behalen. Dit kan doordat er belegd wordt in alle aandelen of obligaties die in de desbetreffende index zijn opgenomen. Zo is bv. een AEX indextracker een vrijwel exacte kopie van de hoofdgraadmeter van de Amsterdamse beurs. Met indexbeleggen volgt u dus de waardeontwikkeling van een index. 


Indexbeleggen vs. fondsbeleggen

Met indexbeleggen kunt u vermogen opbouwen voor later tegen relatief lage kosten. Indexbeleggen is een vorm van passief beleggen waarmee je de ontwikkeling van een bepaalde markt volgt. Het is een alternatief voor beleggingsfondsen die via actief beheer proberen om een index te verslaan. Fondsbeheerders zijn er niet voor nodig en het aantal transacties blijft beperkt. Indexbeleggen is hierdoor veelal goedkoper. 


Het rendement van indexfondsen profiteert van de veel lagere kosten die gemaakt worden. De lopende kosten van een indexfonds zijn gemiddeld 0,1% - 0,5% per jaar. Bij een actief beheerd beleggingsfonds varieert dit vaak tussen de 0,5% en 2% per jaar.


Hoe kunt u indexbeleggen?

Dit kan direct via indextrackers (ETF’s) op de beurs of via indexfondsen van aanbieders. Hoewel trackers en indexfondsen hetzelfde doel nastreven, zijn er een aantal wezenlijke verschillen:


 

Indextrackers (ETF’s)


Indexfondsen

Waar kopen?

Aanbieders zoals Alex, Binck,DeGiro, ING, Knab, Lynx, Tradersonly, Rabobank, Saxobank, SNS Bank, Today’sgroep.


Aanbieders zoals Aegon, Brand New Day, Meesman, Robein, Todaysfor Tomorrow.

Verhandelbaarheid

Beursgenoteerde productenverhandelbaar tegen realtime koersen.


Periodiek verhandelbaar (per dag/ week / maand ) tegen netto fondswaarde.

Uitgever van de producten

 

Aanbieders van indextrackerszoals iShares, Vanguard, of ThinkETF’s.


Aanbiedersvan indexfondsen zelf, zoals Aegon, Meesman, Robein e.d.

Kosten

Kosten voor broker, zoalstransactiekosten en bewaarloon.


Kostenzijn verwerkt in de lopende kosten van het indexfonds, en mogelijk in- ofuitstap kosten.

Geschikt voor

Beleggerdie zelf selectie wil maken van de ‘beste’ indextrackers.


Belegger die onvoldoendekennis /tijd/ zin heeft om zelf indextrackers te selecteren.


Een overzicht van alle aanbieders van indexfondsen en indextrackers vindt u op beleggingsmatch - zelf beleggen - fondsen belegger - indextrackers.


Voordelen van indexbeleggen

Indexbeleggen is voor veel beleggers aantrekkelijk vanwege de lage kosten, de goede spreiding en het gemak van beleggen in deze producten.


Lage kosten: doordat er geen fondsmanager aan te pas komt zijn de kosten van  indextrackers in de meeste gevallen lager dan beleggingsfondsen. '


Goede spreiding: Door te beleggen in een indextracker of indexfonds verkrijgt u een belang in een hele index. Dit geeft een veel grotere spreiding dan bijvoorbeeld een mandje met individuele aandelen. Daardoor is indexbeleggen meestal minder risicovol dan beleggen in individuele effecten.


Gemak: De producten zijn goed bruikbaar voor lange termijn vermogensopbouw en periodiek beleggen. U hoeft zelf geen aandelen te selecteren en bespaart zo dus tijd en moeite. 


Indexbeleggen begint met vergelijken via beleggingsmatch

Is indexbeleggen iets voor u?  Start dan met een goede vergelijking van de brokers en beleggingsrekeningen van indexbeleggingen via beleggingsmatch. Hier vergelijkt u de kosten en voorwaarden van alle partijen en vindt u eenvoudig de beste partij voor uw vermogen. Vragen over indexbeleggen? Mail deze naar info@beleggingsmatch.nl