Hoe beoordelen wij de rekeningvoorwaarden van brokers?

Beleggen doet u om uw doelen voor later te bereiken. Hiervoor heeft u een goede broker nodig. Maar welke broker is voor u de beste keuze? Een vraag die veel beleggers zichzelf stellen, maar geen eenduidig antwoord op is. De beste broker kan namelijk per belegger verschillen en is afhankelijk van uw situatie en wensen.

 

Waar moet u dan op letten bij uw keuze voor een broker? De kosten die u een broker betaalt zijn natuurlijk belangrijk, hoge kosten gaan namelijk ten koste van uw rendement. Minstens zo belangrijk is dat u een broker vindt die voldoet aan uw wensen voor bijvoorbeeld het handelsplatform, de handelsmogelijkheden of de juiste beleggingstools. Maar natuurlijk zijn ook de voorwaarden van de rekening belangrijk. Zijn er bijvoorbeeld eventuele bijkomende kosten voor dividendafhandeling of andere beperkende voorwaarden. Dit is vaak onduidelijk. Daarom beoordelen wij de voorwaarden van de broker zodat u in 1 oogopslag de belangrijkste voorwaarden van brokers kunt vergelijken. Het aantal sterren (1-5) bij een broker geeft aan hoe goed de rekeningvoorwaarden zijn in vergelijking met de andere dienstverleningen. Op de detailpagina van elke broker vindt u een uitgebreide beschrijving van de rekeningvoorwaarden.


Hoe komt de beoordeling van de rekeningvoorwaarden tot stand? 

Wij beoordelen brokers op 11 onderdelen op het gebied van organisatie, overige kosten en voorwaarden. Zo controleren we bijvoorbeeld of de juiste vergunningen aanwezig zijn, zodat uw geld veilig is. Ook kijken we of een broker uw aandelen uitleent. Daar kan de broker geld mee verdienen, maar u loopt daardoor extra risico. In onderstaande tabel vindt u een overzicht van de verschillende punten. Per onderdeel kan een gelijk aantal punten worden gescoord. Er kunnen ook halve punten worden toegekend.


De rekeningvoorwaarden

 

Onderdeel

Toelichting

Bankvergunning

Controle of de broker een Nederlandse Bankvergunning bezit. Indien u(tijdelijk) cash geld aanhoudt op de rekening valt dit namelijk onder hetNederlandse depositogarantiestelsel. Bij een eventueel faillissement van debroker is uw cash geld tot €100.000,- gewaarborgd.

AFM vergunning NL

Controle of de broker een Nederlandse AFM vergunning bezit. Nederlandkenmerkt zich door een van de strengste wet- en regelgeving voor brokers.Buitenlandse partijen kunnen dit omzeilen via een zogenoemd Europeespaspoort. Partijen die zich committeren aan de Nederlandse wetgeving scorenextra punten.

KIFID registratie

Controle van registratie bij Klachteninstituut Financiële Dienstverlening(KIFID) en of de uitspraken als bindend worden geaccepteerd. Bij eventueleklachten of disputen met uw broker kunt u terecht bij het KIFID. Zijbeoordelen dan onafhankelijk uw klacht, bij toekenning is de broker danverplicht aan de uitspraak te voldoen.

Klantenservice NL

De partij heeft een Nederlandse vestiging en klantenservice beschikbaarom klanten bij te staan.

Uitlenen effecten

Controle of uw effecten worden uitgeleend. Daar kan de broker extra geldmee verdienen en eventueel lagere tarieven bieden. U loopt hierdoor wel eenextra risico.

GRATIS realtime koersinformatie

Biedt de broker u gratis koersinformatie van Euronext. Sommige brokersbieden u gratis actuele koersen van Euronext. Bij andere partijen dient uhiervoor te betalen.

GRATIS uitbetaling cash- enstockdividend

Moet u betalen voor afhandeling van uw cash- of stockdividend? Ditbetekent extra kosten. Sommige brokers bieden dit gratis aan. Bij anderepartijen dient u hiervoor te betalen.

GEEN inactivity fee

Handelt u even niet, of een periode wat minder? Sommige brokers brengendan extra kosten in rekening door gebruik van een Inactivity fee.

GRATIS deponeren / overboeken effecten

Uw portefeuille overboeken naar een andere partij of juist meenemen naareen nieuwe broker? Sommige brokers bieden dit gratis aan. Bij andere partijendient u hiervoor te betalen.

GEEN betaalrekening verplicht

Verplichting voor openen van betaalrekening. Bij sommige brokers bent uverplicht een betaalrekening te hebben of te openen. Dit kan extra kosten metzich meebrengen.

Geen CFD broker

De AFM waarschuwt voor risicovolle beleggingsproducten zoals CFD’s. Dit zijnproducten waarmee beleggers speculeren op korte termijn koersbewegingen. Doorde forse hefboomwerking kunnen beleggers grote verliezen lijden. Brokers dieCFD’s als kernassortiment hebben zijn niet geschikt voor vermogensopbouw oplange termijn.

Overige kosten

Worden eventuele overige kosten duidelijk gecommuniceerd.Betaalt u bijvoorbeeld bij opname van geld, extra kosten bij telefonischeorders of extra kosten voor actuele koersinformatie. Criteria is dat ditduidelijk inzichtelijk is via het tarievenoverzicht.


Op beleggingsmatch rekenen we op basis van uw inlegbedrag, de producten en het aantal transacties alle kosten voor u uit. Zo kunt u de kosten van brokers eenvoudig vergelijken. Deze kosten worden niet meegenomen in de beoordeling van de rekeningvoorwaarden. De overige kosten, zoals kosten bij de uitbetaling van dividend, nemen wij wel mee in de rekeningvoorwaarden. Met de beoordeling van de rekeningvoorwaarden kunt u een beter beeld vormen over de prijs/kwaliteit van de dienstverlening van de broker. Door alle brokers op dezelfde wijze en onafhankelijk te beoordelen maken wij voor u het vergelijken makkelijker. Wij vertrouwen erop dat u zo een goede keuze kunt maken.


Wat maakt beleggingsmatch uniek?

U wil de beste partij vinden om met uw geld aan de slag te gaan. Alle brokers in onze vergelijking beoordelen wij daarom op dezelfde objectieve wijze. Zo krijgt u altijd een onafhankelijk beeld van de brokers die het beste bij u passen. Op basis van het type belegger dat u bent, uw wensen, inlegbedrag en onze beoordeling, stellen wij een top 3 samen. Naast de top 3 kunt u uiteraard alle brokers zelf vergelijken, dat kan ook alleen op kosten en rekeningvoorwaarden. 

 

Een of meer geschikte brokers gevonden? Vraag dan een gratis informatiepakket aan of open direct een rekening! Zo kiest u eenvoudig de broker die het beste bij u past.