Help! Mijn bank rekent meer kosten, betaal ik nu meer?

Lezersvraag: Ik laat mijn vermogen beheren door een Nederlandse bank. Deze claimt nu alle kosten voor beleggen inzichtelijk te maken. De kosten vallen ineens een stuk hoger uit dan in 2014. Klopt het dat ik nu meer betaal voor vermogensbeheer? 
Waarom deze mededeling van de bank?

Het provisieverbod heeft het speelveld voor de banken ingrijpend veranderd. Sinds januari 2014 is het verboden om vergoedingen te ontvangen van fondsaanbieders voor de fondsen die banken opnemen in de portefeuille, de fondsen waar jij als klant in belegt. De kosten voor beleggen in beleggingsfondsen zijn hierdoor flink gedaald. Banken zien nu voor het eerst het voordeel om meer transparantie te bieden aan beleggers over kosten. 

Welke kosten maakt de bank inzichtelijk?

De grote Nederlandse banken hebben, na druk van de AFM voor meer kostentransparantie, toegezegd meer inzicht te geven in de kosten van vermogensbeheer en –advies. Sinds 1 januari 2015 wordt meer inzicht gegeven in de volgende kosten:


1. De fondskosten: De lopende kosten van de producten in de beleggingsportefeuille (beleggingsfondsen en indextrackers). Deze kosten waren voorheen niet/beperkt inzichtelijk.
2. Totaal kostenpercentage: Alle kosten worden opgeteld tot één percentage inclusief BTW. Zo heb je een completer beeld van de kosten. 

In de onderstaande tabel vind je een voorbeeld van een mogelijke kostenstructuur.

Voorbeeld

Toelichting

Fondskosten

0,70%

Deze kosten waren voorheen niet /beperkt inzichtelijk

Transactiekosten

-

Inzicht in de totale transactiekosten

Service fee

-

Kosten voor de bewaring enadministratie van de portefeuille

Periodieke kosten

-

Periodiek terugkerende kosten voor bv. het aanhouden van de rekening

Beheerfee/All-in fee

1,21%

De kosten voor het beheer van je vermogen. Over de beheerfee of All-in fee betaal je 21% BTW. Dit was voorheen niet altijd helder. Over een vergoeding van 1% per jaar betaal je 21% BTW, de totale kosten zijn dan 1,21% incl. BTW.

Performance fee

-

Vergoeding die de aanbieder krijgt wanneer een bepaald rendement wordt behaald.

Totale kosten

1,91%

Totale kosten per jaar


In het verleden beperkten de meeste banken zich tot het inzichtelijk maken van kosten die je aan de bank betaalde, zoals de beheer fee. De indirecte kosten (fondskosten) werden niet inzichtelijk gemaakt. Op basis van het bovenstaande voorbeeld werd daarom 1,21% aan de klant als kosten gecommuniceerd terwijl daadwerkelijk de kosten dus 1,91% zijn. 

Uiteindelijk gaat het om de totale kosten die je gedurende een jaar redelijkerwijs kunt verwachten. Over de kosten bij beleggen wordt veel gesproken. Wil je meer lezen over kosten bij beleggen? Lees dan ons artikel.

Betaal ik nu meer kosten dan een jaar geleden? 

Nee, de kosten die nu inzichtelijk gemaakt worden waren er altijd al. Je betaalt nu dus niet meer voor vermogensbeheer. De banken bieden alleen meer inzicht in de daadwerkelijke kosten. Belangrijk om te realiseren is dat je de fondskosten niet direct aan de bank betaalt, maar zitten verwerkt in de koersen van de beleggingsfondsen en indextrackers in de portefeuille. Voor het provisieverbod waren deze kosten alleen zo hoog (mede door de extra verdiensten in de fondsen), dat banken terughoudend waren om er open kaart over te spelen.


"Kijk kritisch naar alle kosten"

Jarenlang hebben beleggers onvoldoende inzicht gehad in de kosten en hebben grote instellingen veel geld via de achterdeur verdiend. De huidige transparantie is een stap in de goede richting, maar nog lang niet voldoende. Wij raden aan om kritisch te kijken naar de kosten, de behaalde rendementen en hoe deze tot stand zijn gekomen. Beleggingsmatch helpt je om deze zaken helder te krijgen. Online middels onze vergelijking, telefonisch door je vragen te beantwoorden en door je persoonlijk te begeleiden richting de beste vermogensbeheerder of beleggingsadviseur voor jouw vermogen. 

Als je wilt reageren of zelf een vraag wilt stellen aan beleggingsmatch, mail ons dan op team@beleggingsmatch.nl.