Een lage spaarrente, dan maar beleggen?!

Lezersvraag: “Ik verwacht binnenkort mijn huis te verkopen, hierdoor komt een groot bedrag vrij. Dat wil ik beleggen totdat ik een nieuw huis heb gevonden, sparen levert momenteel immers niets op. Binnen 3 jaar verwacht ik het geld nodig te hebben. Wat kan ik het beste doen?”
Intro

Beleggen is hot. Stijgende aandelenmarkten en een lage spaarrente, plus verhalen van een buurman die de afgelopen jaren veel heeft verdiend op de beurs, verleiden veel particulieren om te gaan beleggen. Maar let op, beleggen is niet voor iedereen de beste oplossing. 


Korte beleggingshorizon is risicovol

Als u weinig ervaring hebt op de beurs is het lastig voor te stellen wat er met uw vermogen kan gebeuren. De beurzen zijn beweeglijk, koersen kunnen omhoog maar ook omlaag gaan. Prima als u een poging wilt wagen op de beurs, maar doe dat met geld dat u een langere tijd kunt missen. Drie jaar is in de meeste gevallen een te korte periode voor beleggen. Een goede beleggingshorizon is over het algemeen minimaal 5 jaar, liever nog langer. Over een langere periode kunt u eventuele schommelingen van de beurs namelijk opvangen. 


Als voorbeeld nemen we de AEX index, zie onderstaande tabel. U kunt concluderen dat er maar een paar instapjaren zijn waar een beleggingshorizon van 3 jaar positief uitpakte.  


Jaarlijks rendement AEX van 2000 t/m 2014

 

* bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/AEX 

Beleggen doet men voor de lange termijn. Door te beleggen bouwt u vaak meer vermogen op voor uw doelen voor later, bijvoorbeeld uw pensioen of een ander doel in de toekomst. Belegt u voor de korte termijn dan kan dat weleens vervelend uitpakken. Beleggen met geld waar u binnen 3 jaar een huis van wilt kopen is vaak onverstandig.   


Checklist: Sparen of beleggen?

Overweegt u om te starten met beleggen? Gebruik onderstaande vragen om te bepalen of beleggen iets voor u is en bereid u goed voor. 

    Heb ik voldoende buffers? 

Beleg met geld dat u kunt missen, houd altijd een buffer over voor onvoorziene uitgaven.

    Hoe lang kan ik het geld missen?

Korter dan 5 jaar, kijk dan kritisch of beleggen de beste oplossing voor uw vermogen is. 

    Lig ik wakker van dalende koersen? 

Als u tegen wat koersschommelingen kunt, is beleggen een prima optie. Kunt u er niet van slapen? Denk dan 2x na voordat u gaat beleggen. De kans is groot dat u door negatieve emoties verkeerde beslissingen neemt. 

    Welke vorm van beleggen past bij mij?

Kunt u beter zelf beleggen of neemt u liever een adviseur of vermogensbeheerder in de hand? U komt het eenvoudig te weten met onze test-type-belegger.

    Heb ik meerdere partijen vergeleken?

Stop uw geld nooit blindelings ergens in. De belegging die u op tv hebt gezien, of de partij die uw vriend heeft aangeraden, kan voor u zomaar de verkeerde zijn. Maak daarom altijd een goede vergelijking van geschikte oplossingen voor uw vermogen.


Beleggen doet u voor de lange termijn

Wilt u meer rendement dan dat u op de spaarrekening krijgt? Kijk kritisch naar uw situatie en beoordeel of beleggen bij u past. Beleggen is een goede optie om vermogen voor later op te bouwen, er zijn echter wel een aantal voorwaarden waar u aan moet voldoen. Beleggen met geld dat u op korte termijn nodig hebt is vaak niet verstandig. 


Gebruik onze checklist en bepaal wat voor u het beste is. Komt u er niet uit, dan helpen wij u graag verder. Mail uw vraag naar info@beleggingsmatch.nl of bel ons op 085 401 87 57.