Bespaar als dividend belegger honderden euro’s per jaar

Veel beleggers kiezen voor aandelen die een aantrekkelijk dividend uitkeren. Als dividend belegger kun je enkele honderden euro’s per jaar besparen op de kosten van je transacties en afwikkeling van je dividend. In dit artikel lees je meer over het verschil in transactietarieven bij de aankoop van je dividend aandelen en op welke kosten je kunt besparen bij de afwikkeling van je dividend.


hoe actiever, hoe hoger je besparing!

 


Aandelen

 

Broker

Transactiekosten

Degiro

 € 126

Lynx

 € 265

Today's

 € 265

Tradersonly

 € 265

Tradzster

 € 265

ING zelf*

 € 376

Keytrade

 € 400

Saxo**

 € 529

Binck basic

 € 570

Binck active

 € 641

ABN Amro zelf

 € 660

Rabobank actief

 € 660

Rabobank basis

 € 690

ABN Amro Plus

 € 718

Alex aandelen

 € 808

Alex derivaten

 € 858

Alex algemeen

 € 871

SNS

 € 925 

*De transactiekosten voor VS gelden voor een selectie van door ING aangemerkte meest verhandelbare aandelen in de VS. Voor overige aandelen geldt een hoger tarief

**Wanneer je bij Saxo uitsluitend in AEX aandelen belegt geldt voor Nederlandse aandelen een lager tarief.


Wij vergeleken 17 verschillende dienstverleningen voor een portefeuille van €50.000,- gelijk verdeeld over aandelen in NL en de VS. Hierbij namen we als uitgangspunt 5 aandelentransacties per land per kwartaal met een gemiddelde waarde van €5.000,- en 1000 stuks aandelen voor de VS.

 

Degiro kent de laagste tarieven met €126 per jaar en SNS de hoogste met €925 per jaar. Het verschil in kosten tussen alle brokers verandert nog sterker bij een hogere handelsfrequentie en wanneer je handelt op meerdere buitenlandse beurzen. Via beleggingsmatch kun je zelf het aantal transacties invoeren (“maak zelf je profiel” bij stap 2 in het resultatenoverzicht). Zo krijg je eenvoudig inzicht hoeveel je kunt besparen in jouw specifieke situatie. Bepalend hiervoor zijn het aantal aandelen transacties en de beurs waarop je belegt. Welke broker de goedkoopste is en hoe groot je besparing is verschilt per situatie.

 


afwikkeling van dividend in veel gevallen gratis

 

Bij de brokers Lynx, Traders only, Today’s, Tradzster, Degiro, Saxo en Keytrade is afwikkeling van het dividend gratis. Bij de meeste andere aanbieders is de verwerking van dividend verwerkt in de servicefee. De kosten hiervan zijn opgenomen in de tabel met de getoonde transactiekosten. In de meeste gevallen betaal je dus niet meer direct voor de afwikkeling van dividend. Uitzondering hierop zijn Alex Algemeen en Rabobank basis en actief. De kosten voor de afwikkeling van een transactie van 1000 euro stock of cash dividend van een aandeel Euronext kost hier €3 en respectievelijk €5,25,- aan extra kosten. 


Kijk bij de aankoop van dividend aandelen altijd naar de totale kosten inclusief service fee en overige kosten. Afhankelijk van jouw specifieke handelsgedrag kunnen de verschillen tussen brokers oplopen tot enkele honderden euro’s per jaar.

 

vergelijken loont

 

Op beleggingsmatch vergelijk je als dividend belegger eenvoudig alle tarieven van alle brokers. Via “maak zelf je profiel” kun je je eigen handelsprofiel samenstellen en delen met andere beleggers. Daarnaast kun je je voorkeuren aangeven ten aanzien van koersinformatie, beleggingstools en type producten. Doe de vergelijking en bespaar honderden euro’s per jaar!