Hoe beoordelen wij vermogensbeheerders?

Partijen beloven allemaal aansprekende rendementen en goede service. In de praktijk zijn er echter veel verschillen in onder andere het beleggingsbeleid, kosten, rendement en de daadwerkelijke risico’s van de portefeuilles. Dit maakt het erg lastig zelf de beste vermogensbeheerder te vinden. Daarom stellen wij partijen de lastige vragen, controleren we de belangrijkste gegevens en beoordelen we de vermogensbeheerders op 25 onderdelen en 72 punten. Hiermee hanteren we de meest complete beoordelingsmethode voor vermogensbeheerders in Nederland. 


Hoe komt de beoordeling tot stand? 

Wij beoordelen partijen op 25 onderdelen en 72 punten op het gebied van organisatie, kosten, beleggingsbeleid en risicobeleid. Per onderdeel kunnen punten worden gescoord. Zo controleren we bijvoorbeeld of alle vergunningen aanwezig zijn, beoordelen we de hoogte en voorwaarden van de kosten en controleren we de onafhankelijkheid van de partij. Wij belonen partijen die volledig transparant zijn over hun kosten, rendement, risico en beleggingsbeleid. Zo weten wij dat de informatie waarop u een beslissing neemt volledig en correct is. 


Het aantal sterren (1-5) geeft aan hoe goed de beoordeling is in vergelijking met de andere dienstverleningen. In de rapportage van elke aanbieder vindt u een uitgebreide beschrijving van de beoordeling. Een gecontroleerde vermogensbeheerder kunt u herkennen aan ons keurmerk.Externe controle beoordelingsmethode

De onafhankelijkheid en kwaliteit van onze methode vinden wij erg belangrijk. Daarom hebben wij het gerenommeerde Rotterdamse consultancy bureau AF Advisors ingeschakeld om onze methode te toetsen. Jasper Haak Partner AF Advisors:

 

“AF Advisors is van mening dat Beleggingsmatch een goed en uitgebreid model gebruikt voor het beoordelen en vergelijken van vermogensbeheerconcepten. De criteria, die gehanteerd worden, zouden door elke particuliere belegger moeten worden gebruikt in het kiezen van een vermogensbeheerder. Daarnaast is het goed te zien dat Beleggingsmatch kritisch is in het toekennen van scores op onderdelen". 


Hier vindt u de brief van Jasper Haak van AF Advisors met alle bevindingen over onze beoordelingsmethode: AF Advisors - Beoordeling methode beleggingsmatch.nl.pdf


De beoordelingsmethode


Organisatie

(9 onderdelen,max. 18 punten)

•         Aanwezigheid van de juiste (AFM) vergunningen

•         Registratie bij klachteninstituut KIFID

•         Aanwezigheid van Compliance Officer

•         Registratie bij kennisinstituut DSI

•         Opleidingsniveau & certificeringen medewerkers

•         Aantal geschillen met klanten

•         Communicatie met de beheerder

•         Trackrecord van de beheerder

•         Vermogen onder beheer bij organisatie

Kosten

(7 onderdelen,max. 18 punten)

•          Transparantievan de directe kosten zoals debeheer fee & servicekosten

•         Transparantie in de kosten van deproducten waarin wordt belegd zoals beleggingsfondsen

•         De hoogte van de kosten

•         Bijbehorende voorwaarden van de kosten

•         Extra inkomsten door gebruik eigen producten

•          Periodieke Informatievoorziening over alle kosten

•          Is het verdienmodel begrijpelijk en conform AFM-beleid

Beleggingsbeleid

(5 onderdelen,max. 18 punten)

•         Inzicht in de uitgangspunten en borging van het beleggingsbeleid

•         Transparantie in de samenstelling en de transactiehistorie van deverschillende portefeuilles

•         Transparantie & betrouwbaarheid van gerealiseerde rendementen

•         Onafhankelijkheid beleggingsbeleid (o.a. toets op gebruik eigen producten)

•         Periodieke Informatievoorziening over beleggingsbeleid, kosten en rendementen

Risicobeleid

(4 onderdelen,max. 18 punten)

•         Inzicht in de verschillende risicoprofielen

•         Inzicht in het gevoerde risicobeleid en de risicomonitoring

•         Periodieke Informatievoorziening over risico’s en risicobeleid

•         Risico-inventarisatie en periodieke monitoring risico’s

Totaal

(25onderdelen, max 72 punten)Wat kan ik met de beoordeling?

Met onze beoordeling van uw (potentiële) vermogensbeheerder krijgt u een beter beeld van de kwaliteit van de organisatie en (beleggings)dienstverlening. Verder biedt het u inzicht in mogelijke voor- en nadelen van uw (potentiële) vermogensbeheerder. Dit maakt de keuze voor een partij makkelijker.

De beoordeling heeft geen voorspellende waarde over welke partij het ‘beste’ zal presteren in de toekomst. De score op beleggingsbeleid en risicobeleid geeft een oordeel over de transparantie van informatie, de interne processen en borging van het beleggings- en risicobeleid in de organisatie. Een hoge score geeft ons inziens wel aan dat u als klant een hogere kans heeft om uw doelstellingen te behalen.

 

Rapport AFM over kwaliteit beleggingsdienstverlening 

De AFM concludeerde in haar onderzoek in 2014 “rapport kwaliteit beleggingsdienstverlening” dat bij het merendeel van de banken en beleggingsondernemingen de kwaliteit van de beleggingsdienstverlening verbeterd dient te worden. Een van de opzienbarende conclusies is dat het merendeel van de onderzochte ondernemingen slechts de rendementen van de portefeuille monitoren en dus niet de kosten en risico’s. Hier is ook vandaag de dag nog steeds veel ruimte tot verbetering. Met onze beoordelingsmethode willen we u daarom meer inzicht bieden in de kwaliteit van de dienstverlening van vermogensbeheerders. Zo voorkomt u nare verassingen achteraf. Met onze beoordeling heeft u een kwaliteitskeurmerk die u de verschillen tussen vermogensbeheerders eenvoudig inzichtelijk maakt. 


Wat maakt beleggingsmatch uniek?

U wilt de beste keuze kunnen maken met uw geld. Alle partijen in onze vergelijkingen beoordelen wij daarom op dezelfde objectieve wijze. Zo krijgt u altijd een onafhankelijk beeld van uw mogelijkheden. Op basis van uw wensen, het inlegbedrag en de beoordeling stellen wij een top 3 samen. Naast de top 3 kunt u uiteraard alle aanbieders zelf vergelijken. Een of meer geschikte aanbieders gevonden? Vraag dan een gratis rapportage aan! U ontvangt dan uitgebreide informatie van de aanbieders en persoonlijke ondersteuning bij vragen. Zo kiest u eenvoudig de beste partij.