Beleggingsnieuws oktober 2014

Elke maand scant beleggingsmatch het nieuws voor jou. Wij zetten de belangrijkste zaken op rij die impact hebben op de beleggingsdienstverlening die jij afneemt bij een broker, bank of vermogensbeheerder. Veranderen er kosten en/of voorwaarden?! Dan blijf je via ons op de hoogte. Hierbij het belangrijkste nieuws van oktober 2014.


Een beweeglijke AEX in oktober

 
Oktober was een maand waarin de beurs een flinke correctie vertoonde. De AEX startte op 416,80 (1 okt), daalde tot  384,4 (20 okt) en eindigde op 411,32 (31 okt). De term ‘beurscrash’ werd in sommige gevallen zelfs gebruikt. Voor veel beleggers reden om naar de beleggingsportefeuille te kijken. Wil jij de recente ontwikkelingen in het juiste perspectief plaatsen? Lees dan: Een beurscrash is een prima instapmoment (bron: IEXgeld 24 oktober 2014).


Beheerd vermogen Alex vermogensbeheer daalt


Na een lange periode van groei daalde in het 3e kwartaal van 2014 het vermogen onder beheer van Alex vermogensbeheer met €250 mln naar €2,3 mlrd. De daling is voor tweederde het gevolg van negatieve rendementen, maar ook besloten beleggers hun geld terug te trekken. Lees hier het gehele artikel (bron: Fd 27 oktober 2014 / betaalmuur). 


Visie op aandelen na correctie verschilt bij grootbanken


ABN Amro MeesPierson heeft als reactie op de recente onrust op de markten het directe aandelenbelang in haar klantportefeuilles teruggebracht. Voor Rabobank is de jongste correctie nog geen reden geweest de asset allocatie aan te passen. ING ziet de correctie juist als een koopmoment en heeft haar aandelenpositie uitgebreid. Lees hier het gehele artikel (bron: FD 27 oktober 2014 betaalmuur)


BUX , beurspel en broker in één


In september werd Nederland een nieuw beleggingsconcept rijker, Bux. Dit is een een beurspel en broker in één. Middels een mobiele app kun je via een spelvorm of met écht geld beleggen. De spelvorm moet het beleggen toegankelijker maken. Wil je echt aan de slag met bux dan beleg je je geld in CFD’s (contracts for difference). Let er op dat dit zeer risicovolle beleggingsproducten zijn en dit zeker niet voor iedere belegger geschikt is. Lees hier meer over BUX(bron NOS: 27 oktober 2014). 


Beleggingsmatch in de media in oktober


NRC: Weinig geld, toch beleggen? Kan best
IEXprofs: Collumn Stephan Freelink over kosten vermogensbeheer 
IEXgeld: Zo vergelijk je de kosten van vermogensbeheer