Beleggen voor beginners - tips om te starten

U wilt gaan beleggen, maar u bent een beginner. Uw geld wilt u niet zomaar verliezen dus zoekt u een manier om u optimaal voor te bereiden. Een goede start begint bij het vinden van de beste partij om uw geld bij te beleggen. Beleggingsmatch helpt u hierbij en geeft u handige tips voor een goede start bij beleggen. Beleggen doet u met een doel

Beleggen doet u met een doel. Formuleer voor uzelf een helder doel en bepaal binnen wat voor termijn u dit doel wilt behalen. Bijvoorbeeld: 


  • Ik beleg voor de studie van mijn kinderen, ze gaan over 10 jaar studeren.
  • Ik beleg voor een onbezorgde oude dag en heb mijn geld over 20 jaar nodig. 

Des te concreter uw doel, des te groter is de kans dat u een geschikte partij kunt vinden om uw geld bij te beleggen. 


Bepaal hoe u wilt beleggen  

Als u eenmaal een helder doel voor ogen hebt is het zaak om de juiste beleggingsvorm te kiezen. Dit kan van grote invloed zijn of u uw doel behaalt. U kunt zelf beleggen, met behulp van een adviseur, of het uitbesteden aan een vermogensbeheerder. Om de juiste vorm te kiezen, doet u de eenvoudige test wat voor type belegger u bent. 


Als u wilt beginnen met zelf beleggen dan vindt u hier verdere tips voor het selecteren van de beste broker. Kiest u voor advies of beheer? Vergelijk en vind de beste vermogensbeheerder of de beste beleggingsadviseur.


Kies beleggingsproducten die bij u passen 

Als u belegt is het belangrijk om dat te doen met producten die passen bij uw situatie, gedrag en voorkeuren. Zo is fondsbeleggen vaak geschikt voor mensen die niet actief met hun beleggingen bezig willen zijn. Beleggen in aandelen zoals Shell of Facebook is geschikt voor beleggers die actief hun portefeuille willen beheren. Niet alle producten zijn geschikt voor beginners. Opties, futures, CFD’s en andere afgeleide producten zijn erg risicovol, hier loopt u het risico om (meer dan) uw inleg te verliezen.  In de onderstaande tabel vindt u een toelichting op de verschillende type beleggers:


Type belegger

Omschrijving


Kenmerken

Fondsen belegger

Ik handel weinig en zoek een oplossingom (periodiek) vermogen op te bouwen zonder daar veel tijd aan kwijt te zijn.

·       Spreiding van risico in een fonds

·       Beleggen in beleggingsfondsen,  mixfondsen ofindexfondsen (trackers)

Aandelen belegger

Ik wil graag zelf (leren) beleggen enrechtstreeks de bedrijven kopen die ik interessant vind.

·       Zelf spreiding aanbrengen in aandelen

·       Beleggen op wereldwijde beurzen

Optie belegger

Ik weet de weg op de beurs en handelveel en vaak in producten als opties, sprinters en turbo’s.


·       Hoog risico

·       Voor ervaren beleggers of mensen die een gokjewillen wagen


Kies voor ‘zelf beleggen - help mij kiezen’ om deze profielen terug te vinden. Geef uw voorkeuren aan en vind eenvoudig de beste broker of beleggingsrekening voor uw vermogen.


Begin met een goede vergelijking van de aanbieders

Beginnen met beleggen lijkt een grote stap, maar in de praktijk valt dit reuze mee. Zelf beleggen kan al vanaf 50 euro per maand. U kunt starten met zelf beleggen als u bij een broker een beleggingsrekening opent. Op beleggingsmatch kunt u de brokers vergelijken op o.a. kosten, handelsplatform en voorwaarden. Zo helpen wij u de broker te vinden die het beste bij u past. Vraag via beleggingsmatch een gratis informatiepakket bij twee of meer aanbieders en maak daarna een definitieve keuze. Komt u er niet uit? Dan helpen we u graag telefonisch verder.


Begin vandaag nog, vergelijk en vind direct de beste online broker voor u.